The Effect of Economic Growth and Open Unemployment Rate on Prevalence of Undernourishment and Disparity In Prevalence of Undernourishment

Authors

  • Dahiri Pusat Kajian Anggaran, Badan Keahlian DPR RI

DOI:

https://doi.org/10.22212/jbudget.v8i1.141

Keywords:

prevalence of undernourishment, economic growth, the unemployment rate

Abstract

The prevalence of undernourishment is one of the national strategic programs in the 2020–2024 national medium-term development plan, with a target of 5.38 percent in 2024. However, the prevalence of undernourishment during the 2017–2022 period shows an increasing trend amid growth, the economy is improving, and the unemployment rate is falling. The research method used is quantitative research with regression models, ANOVA tests, and Duncan tests. The data used are secondary data, namely economic growth, open unemployment rates, and the prevalence of undernourishment nationally and regionally during the 2017–2022 period. The results showed that economic growth and the open unemployment rate had no significant effect on the prevalence of undernourishment nationally and regionally, and there were significant differences in the prevalence of undernourishment between provinces in Indonesia, thus forming 14 disparity clusters.

References

Alta, Aditya et al.. (2023). Hambatan dalam Mewujudkan Konsumsi Pangan yang Lebih Sehat: Kasus Kebijakan Perdagangan dan Pertanian. Jakarta: Center for Indonesian Policy Studies (CIPS).

Asmiah et al.. (2021). Kajian Pengembangan Keamanan dan Ketahanan Pangan Untuk Peningkatan Kualitas Konsumsi Pangan Tingkat Rumah Tangga di Desa Maritengngae Kecamatan Suppa Kabupaten Pinrang. Jurnal Serambi Sehat, 14(3), 50.

Bappenas. (2020). Pedoman Teknis Penyusunan Rencana Aksi Tujuan Pembangunan Berkelanjutan (TPB)/Sustainable Development Goals (SDGs). Jakarta: Bappenas.

BPS. (2023). Tujuan Pembangunan Berkelanjutan 2 Tanpa Kelaparan. Metadata Indikator. https://www.bps.go.id/indikator/indikator/view_data/0000/data/1473/sdgs_2/1#:~:text=Prevalensi%20ketidakcukupan%20konsumsi%20pangan%20atau,sehat%2C%20yang%20dinyatakan%20dalam%20bentuk

Dermawan et al.. (2022). Pengaruh Pertumbuhan Ekonomi Terhadap Tingkat Pengangguran Terbuka Di Indonesia. EBISMEN: Jurnal Ekonomi, Bisnis, dan Manajemen, 1(1), 190-198.

Djidin et al.. (2016). Penilaian Cara Mengajar Menggunakan Rancangan Acak Lengkap. Jurnal Ilmu Matematika dan Terapan, 10(1), 10-13.

Efendi, Zakaria et al.. (2020). Pengaruh Jumlah Penduduk, Inflasi dan Pertumbuhan Ekonomi Terhadap Konsumsi Masyarakat di Kota Magelang. Directory Journal of Economic, 2(3), 816.

Hafid, Fahmi et al.. (2022). Ketahanan Pangan dan Gizi Rumah Tangga Penyintas Bencana Pasca 4 Tahun Gempa Bumi dan Tsunami Kota Palu. Jurnal Gizi Dan Kesehatan, 6(2), 181-185.

Hapsari, Hepi et al.. (2021). Dampak Pandemi Covid-19 Terhadap Pengeluaran Pangan Rumah Tangga Miskin Perkotaan: Studi Kasus Kelurahan Ciroyom, Kecamatan Andir, Kota Bandung. Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis, 7(2), 1564-1568.

Indriyani et al.. (2020). Bagaimana Kreativitas Dan Keaktifan Mahasiswa Mempengaruhi Pemahaman Materi Abstrak Matematika Melalui E-Learning. Al Khawarizmi: Jurnal Pendidikan dan Pembelajaran Matematika, 4(2), 118.

Izzaty et al.. (2021). Efektivitas Program Bantuan Pangan Nontunai Di Kota Yogyakarta. Jurnal Ekonomi & Kebijakan Publik, 12(2), 141.

Juliprijanto, Whinarko et al.. (2020). Analisis Pengaruh Pendapatan Per Kapita, Inflasi, Tingkat Simpanan Dan Nilai Tukar Terhadap Konsumsi Masyarakat di Indonesia Tahun 2000-2018. Directory Journal of Economic, 2(1), 57.

Kurniawan, Andri et al.. (2019). Pemodelan Indikator Tujuan Pembangunan Berkelanjutan Di Indonesia. Jurnal Ekonomi dan Pembangunan, 27(2), 65-66.

Mardison, Eri. (2020). Analisa Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Prevalensi Ketidakcukupan Konsumsi Pangan di Sumatera Barat Menggunakan GeoDa. Jurnal Riset Gizi, 8(1), 65-66.

Nayoan, Herman et al.. (2021). Peran Pemerintah Dalam Mewujudkan Ketahanan Pangan di Kabupaten Minahasa Selatan (Studi Dinas Ketahanan Pangan Minahasa Selatan). Jurnal Governance, 1(1), 9.

Solana, Aryadi. (2022). Analisis Spasial Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Prevalensi Ketidakcukupan Konsumsi Pangan di Indonesia Tahun 2020. Paper dipublikasikan dalam Seminar Nasional Official Statistics 2022.

Yunita, Hepi. (2021). Status Bekerja, Struktur Keluarga dan Kerawanan Pangan Rumah Tangga Dengan Anak. Jurnal Ekonomi dan Kebijakan Publik Indonesia, 8(1), 14-16

Published

14-06-2023

How to Cite

Dahiri, D. (2023). The Effect of Economic Growth and Open Unemployment Rate on Prevalence of Undernourishment and Disparity In Prevalence of Undernourishment. Jurnal Budget : Isu Dan Masalah Keuangan Negara, 8(1), 138–155. https://doi.org/10.22212/jbudget.v8i1.141

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>